Перше слово дитини – це незабутній момент щастя для кожного з батьків! Малюк починає висловлювати словами свої емоції, бажання, описує світ та події навколо. Своєчасне та повноцінне формування мови у дітей є основною умовою гармонійного розвитку дитини.

Кілька порад для батьків

1. Розмовляйте з нею. Починайте розмовляти якомога раніше. Навіть найменші малюки, з цікавістю прислухаються до маминого голосу, і це їм надалі допомагає краще розуміти мову.

2. Коментуйте те, що ви робите з дитиною і називайте ті предмети, які вас оточують. Це можна робити вже з періоду новонародження. У такий спосіб, накопичується пасивний словник (слова, які дитина знає, але поки що не може вимовити).

3. Знаходьте альтернативні варіанти спілкування, просіть щось показати. Намагайтеся питати так, щоб дитина могла відповісти «так» або «ні».

4. Вчіть розмовляти по телефону. Нехай це стане щоденним ритуалом. Це стимулює розвиток мови, тому що потрібно порозумітися зі співрозмовником, який вас не бачить. Однаково, всі мами часто спілкуються по-мобільному (хтось більше, а хтось менше). Тому залучіть до цього дитину. Попросіть свого співрозмовника поставити запитання, на які ваша дитина зможе відповісти «так-ні». Спочатку нехай слухає, далі похвалить та запитає: «Їв сьогодні кашу?», «Чи ходив гуляти?» Поки дитина мовчить і слухає, попросіть, щоб вона не мовчала, поясніть, що тітка (тато, брат) її не бачить, а може тільки чути.

Попросіть свого співрозмовника задавати питання, на які ваша дитина зможе відповісти «так-ні». Спочатку нехай слухає – нехай його похвалять, запитають, їв сьогодні кашу, чи ходив гуляти? Поки дитина мовчить і слухає, попросіть, щоб він не мовчав, поясніть, що тітка (тато, брат) його не бачить, а може тільки чути.

5. Використовуйте зрозумілі книжки і картинки. Малюнки в книгах повинні бути якомога схожими на реальні або фотографії. Ці книги допоможуть вам ознайомити дитину з навколишнім світом, з предметами. Водночас, предмети на картинках також можуть бути підписані великим шрифтом. Коментуйте те, що зображено на них.

Ось для прикладу 2 варіанти взаємодії:

  • дитина показує на картинку, а ви озвучуєте, що зображено.
  • ви питаєте – «Де собака?», а дитина показує. Якщо дитина показала неправильно, то можна запитати ще раз. Якщо так і не показує, то покажіть самі і назвіть: «Собака».

6. Не намагайтеся навчити відразу великій кількості слів. Дитина сама вибере свій темп вивчення слів. Ба більше, певні слова їй можуть сподобатися, а інші – ні.

7. Спочатку навчайте легким словам, де є звуки, що часто використовуються у мовленні дитини.

8. Робіть масаж рук дитині і освоюйте пальчикові ігри. Навіть, в період новонародження, ви вже можете почати робити своїй дитині масаж долоньок, що також стимулюватиме її мовленнєвий розвиток.