Чи впливають ґаджети на мовлення? Очевидної відповіді немає, але можна впевнено стверджувати, що інформаційний шум, який вони здатні створювати, негативно відображатиметься на загальному розвитку маленької дитини. І, мабуть, чим менший її вік, тим згубніший цей вплив. Бо набагато легше змінювати те, що ще проходить стадії формування.

Негативний вплив гаджетів

Мозок дитини ще не може осягнути такого великого обсягу інформації, який транслюється через екран, через що виникає розгубленість та розлади уваги. Те, що діти можуть побачити там, є легким контентом і не треба напружуватися, аби зрозуміти те, що показують. Саме тому він є таким привабливим.

Якщо зловживати проведенням часу з телефоном, ґаджетом, то можна легко спровокувати загрозу залежності від них. І коли батьки це спостерігають, починають чинити опір – забирати телефон, а у відповідь отримують роздратування або ж навіть агресію. Вона ж може проявлятися в інших сферах життєдіяльності, де дитині буде важко впоратися зі своїми емоціями, бути вмотивованим чи зацікавленим в інших речах, крім телефона.

Особливо можуть впливати на мовлення дитини мультфільми з важкою графікою, де багато деталей та незрозумілих шумів. Вони розсіюють увагу та погіршують пам’ять. Мозок просто не може впоратися з такими великими і незасвоюваними обсягами інформації.

Також варто звернути увагу на мову контенту, який дивиться дитина. Багатомовність може затримувати розвиток мовлення або ж наповнювати його словами, які недоречно поєднуються між собою. Не варто забувати і про те, що надлишкове засиджування у телефоні, телевізорі чи планшеті згубно впливає на поставу та зір.

Користь для розвитку

Що ж корисного можуть дати дитині ґаджети? Тренувати те саме мислення, мовлення, логіку чи пам’ять. Зараз існує безліч корисних додатків, обравши які, ми можемо допомогти дитині якісно проводити час без шкоди для розвитку. Потрібно пам’ятати й про те, що час у ґаджеті має бути контрольованим, і не перевищувати 10-20 хвилин кожного дня.

Якщо ж помічаєте негативні наслідки впливу медіа, не варто різко обмежувати чи припиняти їх використання. Набагато краще робити це поступово, або ж навіть звернутися до фахівців.

Будь-які ґаджети мають різне призначення, і можуть бути як зброєю у некомпетентних руках, так і засобом у руках досвідчених. Будьмо свідомі!